Bitcoin ziet de laatste tijd een daling in de volatiliteit, met zijn prijsklasse-gebondenheid voor een tijdje. In feite heeft de uitgebreide berenmarkt er ook toe bijgedragen dat nieuwkomers minder optimistisch zijn, en dit is duidelijk te zien wanneer de maturiteitsgrafieken van BTC worden geobserveerd.

Bitcoin’s vechtpartij met $10.000 & accumulatie

Alles boven de $10.000, met name $10.500, is voor Bitcoin een uiterst vervelende weerstand geweest om te overwinnen. Sinds augustus 2019 heeft BTC zijn prijs niet meer dan $10.800 zien stijgen, d.w.z. het is bijna een jaar geleden dat BTC onder $10.800 begon te handelen.

Er zijn twee bijzondere weerstandszones die hebben voorkomen dat de koers hoger is geworden. Door deze te combineren met de wereldwijde pandemie en de effecten ervan, heeft de prijs van Bitcoin Loophole een enorme klap gekregen. In tegenstelling tot de aandelen heeft BTC zich echter hersteld tot het niveau van voor de crash. Bovendien bevestigt een blik op de vele malen dat BTC heeft geprobeerd de weerstandszones te doorbreken het bestaan van voortdurende short-sellers in de markt.

Bijna twee en een half jaar sinds de laatste stierenmarkt is het sentiment misgelopen. Er is echter een keerzijde aan alle stieren en de weerstandszone; dit niveau kan nu worden geïdentificeerd als de accumulatiezone.

Voor de stierenrennen lijkt er een accumulatiezone te zijn waarin BTC zich zijwaarts beweegt of met een lage gemiddelde volatiliteit. Het volgen van deze accumulatiezone is wanneer de koers in een stierenrennen barst, waardoor de meeste weerstandszones met gemak worden verbrijzeld.

De grafieken in bijlage tonen de accumulatiezone voor 2016 die voorafging aan de historische stierenloop van 2017, en vergelijken deze met de huidige marktsituatie.

Angst-index en volatiliteit

De Fear-Greed-index meet het algemene sentiment van Bitcoin en cryptocurrencies en is gerelateerd aan de prijs van Bitcoin. De index wijst op „angstig“ tijdens marktcrashes zoals Zwarte Donderdag en registreert „hebzuchtig“ tijdens stierenrennen. De recente crash duwde deze index naar een niveau dat voor het laatst werd gezien in december 2019 & 2018, waardoor het sentiment van de crash zichtbaar werd. In de perstijd bleef deze index in het midden steken, wat een gebrek aan bullish of bearish sentiment in de markt laat zien.

Dit is waarschijnlijk te wijten aan het gebrek aan volatiliteit en de range-bound trading van de koers van Bitcoin, die op zijn beurt elke andere crypto-asset beïnvloedt. De 30-daagse volatiliteitsschatting voor Bitcoin zat op 2,28%, ten tijde van het schrijven van dit boekje, en werd voor het laatst gezien in het eerste kwartaal van 2019, en meer precies, in 2016, het begin van de bull run.

Vaak zit een meerderheid van de mensen aan de verkeerde kant van de zaak en komt pas aan het eind binnen als gevolg van FOMO. Het populaire adagium van Warren Buffett is dan ook even relevant als altijd,

„Wees bang als anderen hebberig zijn, en wees hebberig als anderen bang zijn.“

Het is ook duidelijk dat het aantal mensen dat de Bitcoin in de steek laat, een historisch niveau heeft bereikt. Misschien zijn dit wel de mensen die de stierenrennen hebben meegemaakt en genoeg hebben onderzocht om te weten dat een stierenrennen om de hoek kan komen.